Ben o kadar büyük bir yapıyı yönetememiştim, çünkü iyi bir insandım, vahşi bir kapitalist iş adamı olamadım. Bunu çok sevdiğim Beko emekli genel müdürü Muvaffak Abi söylemişti, hatam buydu. Ayrıca bazı sıkıntılı özel zamanlar hariç özel yaşamıma da çok zaman ayırdım. Hiç bir zaman hafta sonları çalışmadım, Vehbi Beyin biyografisini okuyunca ben böyle olamam demiştim, çocuklarımın çocukluğunu yaşadım, bu mutluluğu ve keyfi kaçırmadım.
Kendimi geliştirme süreci içinde bir kitap yazdım, blog yayıncılığına başladım. Yılda ortalama 100 binden fazla ziyaretçi yazılarımı okuyor. Sunduklarınızın sonuçlarını ölçebilmek ve geri bildirim alabilmek çok keyifli. İkinci kitabım İş’te Sevgi‘yi 200 adet promosyon amaçlı müşterilere yıl başı hediyesi olarak dağıtmıştık, sonra gelen isteklerle 2.000’den fazla bastık.
İlişkilerden ve evlilikten çok çektim, bu konuda herkesi bilinçlendirmek amacıyla bir eğitim portali www.asklayasa.com u yaptım. Şimdi oradaki içerikleri www.hizliegitim.com da bulabilirsiniz, İlişkiler diye güzel bir kategori var. Eş seçimi bence Dünya’nın en önemli işi. Şimdi merak ediyorsanız evli mutlu ve bol da çocukluyum :).
Artık düzen, sistem, işler oturdu, yoluna girdi, dışarıdan destek olanlarla birlikte 30’a yakın güzel çalışan, mutlu müşteriler, en önemlisi de ben; mutlu patron, yorulmadan ve yaratıcı çalışabilen.
Ne öğrendim?
En büyük yanlışım; odaklanma.
En büyük doğrum; işime olan tutkum.
En önemli gücüm; kendime has liderliğim ve aklımı kullanabilme gücüm (zeka).
En büyük meydan okumam; korkularıma rağmen yürüyebilmek, düşmelere rağmen vazgeçmeden kalkabilmek.
Networking önemli, ama ben iş yemeklerinde, sosyal kulüplerde, derneklerde hiç faaliyet gösteremedim, hiç bir yere üye olmadım. Aksi halde çocuklarımın büyümesini kaçıracaktım. İşte bu yüzden de asosyal pazarlamada çok başarılı oldum, yani sosyal medyada.
Şimdi gelelim projelere!
Ayda ortalama irili ufaklı 10’dan fazla proje yönetiyorum. Yeniler ekleniyor, eskiler gelişmeye devam ediyor. Ama kesin olan sonuç; işler giderek artıyor. Yönettiğim organizasyonu taşıyan geminin direkleri rüzgardan bazen çatırdıyor. O kadar hızlı gidiyoruz ki size anlatamam.
En önemli proje felsefem; asla modellemeden iş yapmam, önce modeli tasarlarım, hedefleri belirlerim. Sonra da kervan yolda düzelir der yola çıkarım. Süreçleri doğal bir akışla yönetirim. Karar vermek için çok düşünmem, çünkü çok fazla düşünmek bence yanlış karar almanıza neden olur. Sizce bir kırkayak yola hangi adımıyla başlayacağını düşünür mü? Düşünürse ne olur lütfen bir hayal edin. Adımlarından birisini bile karıştıramaz.
Bu yüzden kaliteli, ama süreçlere uymadığımız aşırı pratik bir iş yapma şeklimiz vardır. Eğer bir iş fikrim varsa, bunun için mutlaka inovasyon partneri bir müşteri bulurum.
Artık Cloud’a geçtik, en stratejik ürünümüzü Cloud’laştırdık. Kurumsal müşterilerimize istedikleri modüllerle 1 günde eğitim portali açıyoruz. Üstelik Cloud olmasına rağmen özelleştirme de yapabiliyoruz. Bu çözüm iş hayatımın dönüm noktası oldu; www.infinitycloudlms.com .
Bir teknoloji şirketi yönetince, kendi sisteminizi yapmak istiyorsunuz; 5’e yakın proje yönetim sistemi yaptım. Hepsi çöpe gitti. En sonunda proje ve kişileri yönetmek üzere etkili ve verimli araçlar keşfettim, iş yaşamıma geçirmek için mücadele ettim. Ve bu araçlar iş ve proje hayatımı değiştirdi.
Girişimcinin motivasyonu kendini gerçekleştirmektir. Bunu iyi yaptığınızda kazanç doğal olarak gelir. Beni neyin başarılı ve mutlu kıldığını bilmiyorum! Ama neyin bozduğunu çok iyi biliyorum; yalnızca aptallık.
“Via Negativa” (Eski yunan, Roma ve Ortaçağ düşünürlerinin yöntemi ve buna verdikleri isim).
Warren Buffet: İş hayatında zor sorunları çözmeyi öğrenmedik. Öğrendiğimiz, onlardan kaçınmaktı! demiş. Yöntem çok basit; özel ve iş hayatımızda hatalardan kaçınmak, daha az aptal davranmak. Çünkü daha iyiye giden en basit yol bu.
Airstoteles; Bilgelerin hedefi mutluluğa ulaşmak değildir, mutsuzluktan kaçınmaktır! O kadar çok aptallık yapıyoruz ki! demiş.
Oturun, sizde benim gibi geçmişinizi daha zamanınız varken değerlendirin. Yaptığınız aptallıkları değerlendirin. Bakın hata demiyorum, aptallık diyorum, hata yapar bunlardan öğreniriz bu ayrı bir kavram. Ama aptallık bambaşka bir kavram. Aptallık; ortaya çıkan olumsuz sonucun nedeni olduğunun farkına varamamaktır. Hatta uzun süre başka yerlerde arayıp bulamamak, başının dikine gidip de kalıpların dışına çıkamamak sonucu karanlıktan başka bir şey görememektir. İnsanlık tarihine baktığımızda bunu net olarak görebiliriz.
Gelin sizde benim iş öykümden esinlenin, aptallıklardan uzak durun. Hayat sadece kendi deneyimlerinizle öğrenebileceğiniz kadar uzun değil.
Artık bilgeler grubuna katılıp katılmamak sizin elinizde.
Via Negativa…